I Forshaga är 35 procent av ungdomarna mellan 18-25 år arbetslösa eller går i något aktivitetsstödsprogram. En alarmerande siffra som kommunen tar på stort allvar och satsar stort på sitt ungdomsarbetslöshetsprojekt.
– Vi ser att under årets första månader stiger siffran ännu mer och det tar vi på största allvar. Vi arbetar mycket med olika projekt för de arbetslösa ungdomarna och vår uppgift är nu att ändra vårt vanliga arbetssätt att sätta in åtgärder, nu ska vi lyssna och ha en dialog med ungdomarna vad de vill att vi ska hjälpa till med, säger Roger Nilsson, arbetsmarknadsenheten i Forshaga kommun.
I samband med att ungdomsarbetslöshetsprojektet startar flyttar även enheten in under samma tak i nyrenoverade lokaler på Lintjärn.
– Det kommer att bli mycket mer lättjobbat nu, vi får en daglig kontakt med varandra inom enheten. Vi kommer att kunna bolla idéer och diskutera våra projekt öga mot öga, det här kommer att bli jättebra, säger Madelene Nyström, samordnande arbetskonsulent.
Huvudansvaret för de arbetslösa ligger på Arbetsförmedlingen, men genom ett unikt samarbetsavtal jobbar nu kommunen och förmedlingen tillsammans för de arbetslösa ungdomarna.
– Arbetsförmedlingen har verktygslådan, tillsammans har vi verktygen och nu jobbar vi tillsammans för kommunens ungdomar i den arbetsgrupp vi bildat. Det är en prioriterad fråga, säger Roger Nilsson.
I de tre projekten som nu är igång deltar 50 ungdomar och ett av delmålen är att göra ungdomarna delaktiga hela vägen i jobbsökandet. Kommunen har även tagit hjälp av en konsult som ska kartlägga varför arbetslösheten är så stor i Forshaga då den i Kil är tio procent lägre och kommunerna är ungefär likvärdiga.
Den norska arbetsmarknaden skriker efter arbetskraft. Här skiljer sig också de bägge kommunerna åt. Kilsungdomarna stannar oftast i över ett år och jobbar i Norge medan ungdomarna i Forshaga åker hem efter tre månader. Varför är det så? Den frågan ska man nu försöka få svar på.
– Vi på enheten har märkt att ungdomarna är lite osäkra på de praktiska sakerna kring att arbeta i Norge. Det kostar pengar att åka dit och söka jobb och du ska ha någonstans att bo. Därför planerar vi att tillsammans med några av ungdomarna åka till Norge på en arbetssökarresa, berättar Madelene Nyström. Vi har ingen projektplan på papper och vi lär inte ut hur du skriver ditt CV utan vi jobbar efter hur ungdomarna ser på sin arbetslöshet.