Debatten om smör eller margarin i skolmatsalen har varit ett laddat ämne en längre tid. När frågan så togs upp via centerpartisten Maria Lindquist blev det en omfattande diskussion i Forshaga kommun.

– Det är skolplikt i Sverige och våra barn måste gå i skolan. Men vi har inget inflytande över vad de serveras i skolmatsalen. Det liknar en omyndigförklaring. Är inte vi föräldrar kapabla nog att fatta beslut åt våra barn, undrar föräldrarna i Matrådet ilsket.

Ämnet har engagerat över förväntan. Det blev återremiss redan i kommunstyrelsens arbetsutskott, sedan fyra reservationer lämnats in mot majoritetens förslag i kommunstyrelsen om att man skall fortsätta följa kostrekommendationer från Livsmedelsverket.

Efter ytterligare en omgång i kommunfullmäktige i går återremitteras frågan igen – detta efter en omfattande diskussion.

Man släpper alltså inte ämnet i första taget och Matrådets sätt att göra sin röst hörd var att muta kommunfullmäktiges ledamöter med bröd och smör och således bryta en smula mot dagordningen innan mötet hann komma igång.

– Margarin är ett mycket ifrågasatt och hårt processat livsmedel. Senare tids forskning visar på flera skadliga effekter av det omestrade fettet. Margarin har ju bara funnits i några decennier så det är inte förrän nu som forskning på margarin finns, argumenterar föräldrarna.

De refererar också till kommunens kostpolicy där det står skrivet att: ”verksamheten inom förskola och skola bör genom måltiden främja elevers respekt och ansvar för miljön”. Även på den punkten anser gruppen att argumentet inte håller.

– Men hur kan vi försvara inför barnen att vi ger dem margarin som innehåller palmolja som är en av vår tids största miljöbovar? Det bidrar till både skövlingen av regnskogar och stora sociala problem i utsatta områden, säger föräldrarna.

På den andra sidan debatten står kommunalrådet Angelica Rage (S) och kommunens kostchef Maria Källström. Enligt tidigare yttranden fortsätter de att referera till Livsmedelsverkets riktlinjer.

– Livsmedelsverket förbjuder inte smör men de har en ram för hur kosten skall balanseras. Hur matlagningen görs i skolorna lämnar vi åt vår kostchef men det handlar om att det finns A och D-vitaminer i de produkter som vi använder som är viktiga för barnen att få i sig, upprepar Angelica Rage.

– Jag tycker att föräldrarnas engagemang är bra men det är synd att det läggs så stor fokus på delprodukter i den kost vi serverar. Vi lagar maten från grunden med bra råvaror och vi ser till att vi använder hållbara och certifierade produkter. Jag tycker att det skall läggas fokus på den lagade maten istället, inte vad man brer på smörgåsen, konstaterar Maria Källström, kostchef för Forshaga kommun.