Quantcast
Channel: Värmlands Folkblad
Viewing all 738 articles
Browse latest View live

Teknik i fokus för att locka besökare

$
0
0

Med bara två veckor kvar på årets säsong satsar Dyvelstens flottningsmuseum på att locka de sista barnfamiljerna med en utmaning. Kan man bygga en musikmaskin med vattendriven energi, undrar museipedagogen. Och det med hjälp av potatis, träpinnar och några plastskedar.

Den här sommaren har museet i avkroken av Forshaga tagit ett nytt grepp och satsat fullt ut på både bakluckeloppis och teknikprogram för barn.

Eftersom det bara är öppet under sommaren är det viktigt att locka så många som möjligt under en kort period.

Fram till och med i onsdags hade museet haft exakt 2 121 besökare. Förra året hade de allt som allt 1 348 besökare.

Nu hoppas de att besökare nummer 2 348 ska kliva in genom dörrarna. Är man den som gör att det blir exakt 1 000 fler i besöksstatistiken i år får man en gratis fika, lovar de ansvariga.

– I fjol hade museet en konstpedagog här, så det var nytt för i år att ha teknik som fokus. Det gäller att hitta ett historiskt perspektiv och att knyta det till teknik på ett roligt sätt, konstaterade museipedagogen Henrik Ramberg.

Trots att det har varit en utmaning att sätta museet på kartan hittade familjen Sales dit i går, ända ifrån Jönköping.

– Vi ville åka till någon stad där vi aldrig har varit, så det blev Karlstad och då såg vi en annons om aktiviteter här, berättade Robert Sales.

Deras barn, Maya, 8,5 år gammal och Leo, 6,5 år gammal var nöjda med valet och lydde instruktioner från museipedagogen i rask takt. De konstruerade två pyramider med en axel där de fäste ett vattenhjul gjort av potatis och plastskedar.

– Pyramiderna gjorde så att hjulet satt högre upp och då kunde hjulet snurra bättre, konstaterade Maya.

Vad man skulle använda vattenhjulet till kunde de dock inte svara på, men det spelade ingen roll så länge det fungerade.


Brandskyddet förstärks inte på flyktingbarnshem

$
0
0

Forshagabostäder behöver inte förstärka brandskyddet på ett boende för ensamstående flyktingsbarn så mycket som räddningstjänsten kräver. Detta enligt en dom i förvaltningsrätten, som anser att brandskyddet är tillräckligt bra som det är.

Räddningstjänsten förelade bostadsbolaget bland annat att installera brandlarm med rökdetektorer i samtliga rum i den före detta vårdcentralen som gjorts om till ett HVB-hem för ensamma flyktingbarn. Bolaget protesterade, bland annat för att man fått bygglov med godkännande av den brandskyddsnivå som finns.

Länsstyrelsen gick på räddningstjänstens linje, som är att HVB-hemmet ska klassas som en kombination av hotellverksamhet och vårdboende. Nej, det är byggreglerna för bostäder som ska gälla, vidhöll Forshagabostäder och överklagade till förvaltningsrätten.

Rätten går på bostadsbolagets argument. Ett boende för fysiskt friska ungdomar kan inte jämföras med ett boende för sjuka och handikappade, och ungdomarna kan också förväntas skaffa sig lokalkännedom på ett annat sätt än tillfälliga hotellgäster. Dessutom skriver rätten att även om man skulle ha kunnat ställa högre krav på brandskydd vid bygglovsprövningen så ska det inte i efterhand behöva drabba den som fått bygglovet, annat än om det handlar om en väsentlig brist i brandskyddet – och det tycker man inte att det är fråga om här. Därför bifaller förvaltningsrätten alltså Forshagabo­städers överklagande av räddningstjänstens krav.

"Kommunen har en arbetsstrategi för myggproblemen"

$
0
0

– Inom kommunen arbetar vi för en långsiktig lösning på myggproblemen i Deje. Även om vi som det verkar i dagsläget, inte kommer att kunna bekämpa myggen med helikopter, har vi kommit långt med de åtgärder som gjorts och mängden mygg har minskat drastiskt, säger Urban Ledin, miljö- och byggchef Forshaga kommun.

Myggplågan i Deje har varit en het potatis i många år. De boende har inte kunnat vistas ute sommartid och kritiken har varit hård mot de ansvariga i Forshaga kommun, som inte gjort något åt problemet. 2009 kallades experthjälp från Uppsala universitet, som i många år arbetat med översvämningsmyggproblematiken runt Dalälven, Jan Lundström och kommunen startade vad som kallas ”Myggprojektet”.

För att få ett så bra underlag som möjligt i kommunens ansökan om att få angripa myggen med det biologiska bekämpningsmedlet VectoBac G, började myggen räknas. För att få ett tillstånd krävs att antalet stickmyggor överskrider gränsvärdet cirka 5 000 mygg per fällnatt. Då området vid Pannkakan är klassat som Natura 2 000, som innebär att området innehåller en fauna som är sällsynt och värd att bevara, krävs också särskilda tillstånd. Det betyder att under fåglarnas häckningstid i maj får inte området sprutas med VectoBac G.

Det tillståndet fick kommunen i sin hand först 2013 efter att Naturvårdsverket begärt in vissa kompletteringar.

– Naturvårdsverket beviljade tillstånd för att bekämpa området med VectoBac G från 1 juni till och med 31 augusti och de reglerna måste vi följa, säger Urban Ledin. Att bryta mot dessa skulle bara missgynna oss i framtiden. Den påstådda konflikten i vissa medier mellan mig och Jan Lundström är ingen konflikt. Vi är inte oeniga, men har lite olika syn på att använda oss av helikoptern, menar Urban Ledin.

• Vad menar du då?

– Som tjänsteman i en kommun måste jag tänka på budgeten och när det var som bäst att kalla in helikoptern, hade vi inget tillstånd att bespruta. När sen tillståndet kom ansåg vi att de 225 000 kronor plus lite till det skulle ha kostat, kanske i onödan, inte var värt det. Så den frågan ser vi lite olika på jag och Jan, men någon konflikt mellan oss är det inte, säger Urban Ledin.

Urban Ledin berättar att kommunen har vidtagit andra åtgärder i myggbekämpningen, sly har rensats bort, skog har gallrats och man har tagit fram en skötselplan för de områden där myggplågan är som värst.

– Jag kan nämna som ett exempel att de åtgärder vi satt in gör verkan. I bostadsområdet Tjusbol har skogsgallringen inneburit en minskning från 975 mygg per dygn till 98 stycken efter gallringen, berättar Urban Ledin. På sikt hoppas jag att Pannkakan, som är ett unikt område både kulturhistoriskt och för naturen, är ett område Dejeborna kan vara stolta över att bo i, säger Urban Ledin.

Åtta miljoner mygg i gasolfällorna

$
0
0

I de 16 stycken gasolfällor som Forshaga kommun placerat ut på strategiska platser runt om i kommunen har det hittills under sommar­halvåret fastnat närmare åtta miljoner honmyggor. En enorm summa som har minskat antalet mygglarver drastiskt.

Sommarvädret har inte varit gynnsamt för myggorna i trakterna runt naturområdet Pannkakan i Deje. Sol och torka gör att det inte finns något vatten där översvämningsmyggen kan lägga sina ägg.

– Förhållandet har ju varit bra för de som bor i området, inte så mycket mygg. Men att det inte har kommit någon nederbörd har det ju i bekämpningssyfte inte varit bra. För lite vatten i älven och bredvidliggande mark innebär ju att det inte funnits några ägg/larver att bekämpa, säger Britt-Marie Olsson, Forshaga kommuns ekolog och ansvarig för myggprojektet.

I maj började Britt-Marie Olsson sin sex månaders projektanställning som ekolog i kommunen. När VF träffade henne vittjade hon fällorna för första gången. Då hade inte myggen riktigt vaknat ännu. Några veckor senare blev det en rekordfångst på 13 342 myggor i fällan vid Ådran. Därefter har antalet mygg i de fällor som finns i de sex områdena i kommunen minskat för att i denna veckans mätning endast innehålla sammanlagt 35 myggor.

– Jag var ute vid Vartorptjärnen förra veckan för att leta efter några vattenhål och jag fick verkligen leta. Så om det inte kommer mer vatten i älven så tror jag inte att vi har någon möjlighet att bekämpa mygglarverna med VectoBac G från en helikopter i år. Tillståndet för det löper fram till den sista augusti, säger Britt-Marie Olsson.

Den 22 maj stod vattnet högt i älven då Fortum hade släppt på uppe i Hölje, men tillståndet för besprutningen med VectoBac G började inte gälla förrän den 1 juni. Då var det redan försent eftersom äggen hade gått över i larvstadiet eller utvecklats till mygg och flugit i väg.

– Då var nivån 45 centimeter över marknivån, visade min egenhändiga tillverkade pegel, men som sagt då gällde inte tillståndet från Naturvårdsverket. De olika faserna från ägg till larv går väldigt fort när de väl börjar utvecklas och den 1 juni fanns de ingen anledning till att bekämpa med VectoBac G, berättar Britt-Marie Olsson.

Britt-Marie Olsson ser inte sommarens mygginventering som bortkastad. Blir det ingen bekämpning av översvämningsmyggen i år, skickas en ny ansökan in för nästa år.

– Närmare åtta miljoner mygg har fastnat i gasolfällorna det innebär även om vi inte tagit alla honmyggorna, en rejäl minskning av mygg till nästa sommar, säger Britt-Marie Olsson.

Enligt VF:s beräkningar skulle det bli kunna bli upptill fyra miljarder färre mygglarver under en säsong, då en honmygga kan lägga mellan 50-500 ägg.

Sovrum utbränt vid lägenhetsbrand

$
0
0

Det bröt ut en brand i ett sovrum i en Forshagalägenhet i går kväll.

Björn Johansson på Karlstadsregionens räddningstjänstförbund berättar att det var fest i lägenheten när det började brinna i sovrummet.

– När vår styrka i Forshaga kom fram var alla utrymda. De gjorde en rökdykningsinsats och släckte ner branden, säger han.

Branden hann inte sprida sig från sovrummet, men hela lägenheten blev rökskadad.

• Vet ni vad som orsakade branden?

– Nej, det är något vi får titta på i dag, svarar Björn Johansson.

Kommuner rustar inför kungaparets besök

$
0
0

På torsdag kommer kungen och drottningen till Karlstad, Forshaga och Grums.
Då når ett halvårs förberedelser sin kulmen och landshövding Kenneth Johansson hoppas att massor av värmlänningar kommer och firar ordentligt.

– Jag och mina medarbetare är laddade. Vi har förberett det här besöket länge, ända sedan i vintras, säger Kenneth Johansson, som tillsammans med sin fru Viola är värd för kungaparets besök.

På förmiddagen står landshövdingeparet redo tillsammans med kommunalrådet i Forshaga, Angelica Rage, att ta emot kungaparet när de kommer med flyg från Göteborg.

Därefter bussas ekipaget till Forshaga där det utlovas Forshagabakelse och besök på bland annat Forshagaakademin. Angelica Rage kommer även i egenskap av kommunalråd att vara med på middagen på residenset under kvällen, och hon berättar att förberedelserna är mycket stora för kungaparets visit i kommunen.

– Alla som ska vara med på middagen har blivit kontrollerade av Säpo. Och jag har aldrig varit med om ett så detaljerat program någonsin. Vi hade ett möte igår där 20-30 personer gick igenom programmet, och det är väldigt mycket arbete för en timme och tio minuter. Det är därför vi valt att göra det till en folkfest. Annars skulle det kännas lite meningslöst, säger Angelica Rage, som samtidigt poängterar att det kommer att bli roligt att kungaparet kommer på besök.

– Vi vill visa upp det bästa. Det enda orosmomentet är om det kommer att regna. Men det kommer att bli roligt oavsett.

I Grums ska kungaparet äta lunch, bli underhållna av Rigmor Gustafsson, Sven-Erik Magnusson och Oscar Magnusson.

De ska dessutom besöka Sliperiet.

Därefter bär det av till Karlstad, där det blir en båtbusstur för kungen och drottningen, ett besök på Lerinmuseet och en kortare promenad från kvarteret Almen till Stora torget, där kungen håller tal vid Värmlandskalaset.

Omkring 3 000 tårtbitar ska serveras under kalaset på Stora torget, berättar Sören Andersson som är arrangemangsansvarig på Karlstads kommun.

Han förklarar att kommunen städat stan lite extra inför kungaparets besök, i övrigt har man inte gjort så mycket åt dekorationer.

– Vi ska försöka se till att allt flyter så smidigt som möjligt och undvika störningar.

 

HELA PROGRAMMET

• 09.45: Kungaparet anländer till Karlstads flygplats. Möts av bland andra landshövdingen och Forshagas kommunalråd Angelica Rage. Åker buss till Forshaga.

• 10.20: Kungen och drottningen anländer till Forshagaforsen. Två barn överlämnar blommor och kungaparet informeras av sportfiskarna och Forshagaakademin. Servering av Forshagabakelse med mera.

• 11.00: Kungen och drottningen besöker aktiviteter med elever från Forshagakademin.

• 11.15: Kungaparet besöker Klarälvsrummet.

• 11.35: Kungen och drottningen vinkar farväl och kliver på bussen mot Borgvik.

• 13.00: Borgvik. Kaffekalas i hyttruinen.

• 14.10: Kungaparet anländer till hyttruinen. Slottsbrons musikkår och drillflickor uppträder, Oscar och Sven-Erik Magnusson spelar. Rigmor Gustafsson sjunger Värmlandsvisan.

14.30: Kungaparet lämnar Borgvik. Rigmor Gustafsson fortsätter sin konsert tillsammans med Mattias von Wachenfeldt.

• 15.30: Besök vid Slussvaktarcaféet i Karlstad. Kungaparet hälsas välkomna och därefter åker de båtbuss tillsammans med inbjudna via Klarälven till Sandgrund och Lerinmuséet.

• 15:45: Besök på Lerinmuséet. Kungaparet välkomnas av Lars Lerin och Manoel Marques. Visning och rundvandring.

• Kungaparet forsätter sin resa med båtbussen runt Sandgrundsudden till kvarteret Almen.

• 16:35 Ankomst till kvarteret Almen. Kungaparet promenerar till Stora torget.

• 16:45: Kungaparet kommer till Värmlandskalaset på Stora torget. Kungen håller tal. Uppträdanden av bland andra Christer Nerfont och Mattias Pettersson.

• 17.20: Kungaparet promenerar till residenset.

• 19.00: Middag i residenset.

 

 

GÄSTER VID MIDDAGEN PÅ RESIDENSET:

• Esbjörn Hagberg, biskop

• Kari Andersson, försäljningsansvarig, Hilmer Andersson AB

• Carl-Johan Albinsson, brukschef, Skoghalls bruk

• Caroline Larsson, företagare

• Claes Pettersson, kommunstyrelsens ordförande (S)

• Kjerstin Almqvist, adjungerad professor

• Aakash Budathoki, projektledare för Röda Korset

• Åsa Bergenheim, rektor, Karlstads universitet

• Angelica Rage, kommunstyrelsens ordförande (S)

• Rita Gunnarsson, kommunfullmäktiges ordförande (S)

• Torbjörn Bood, kommunstyrelsens ordförande (S)

• Hans Jildesten, kommunstyrelsens ordförande (S)

• Johanna Söderberg, kommunstyrelsens ordförande (C)

• Per Gruvberger, kommunstyrelsens ordförande (S)

• Björn-Olov Hallberg, kommunstyrelsens ordförande (S)

• Katarina Johannesson, kommunstyrelsens ordförande (C)

• Mikael Dahlqvist, kommunstyrelsens ordförande (S)

• Ola Persson, kommunstyrelsens ordförande (C)

• Daniel Bäckström, kommunstyrelsens ordförande (C)

• Håkan Laack, kommunstyrelsens ordförande (S)

• Gunnar Eriksson, kommunfullmäktiges ordförande (S)

• Leif Sandberg, kommunstyrelsens ordförande (M)

• Per-Samuel Nisser, kommunstyrelsens ordförande (M)

• Lars Lerin, konstnär

• Manuel (Junior) Marques, föreståndare, Sandgrund Lars Lerin konsthall

• Oscar Magnusson, artist och ägare av Sliperiet

• Per Johansson, skolchef vid friskolan Forshagaakademin

• Åsa Hallén, museichef Värmlands museum

• Catarina Segersten Larsson, regionråd (M)

• Fredrik Larson (M), landstingsordförande

• Ulrik Andersson, (S), landstingsråd

• Helen Berg, företagare

• Lars-Erik Walfridsson, vd, Helmiakoncernen

• Pernilla Melén, vd, Munkforssågar

• Eva Eriksson, företagare

• Björn Hellqvist,

rektor, Bergsskolan Filipstad

• Kjell Ericsson, konsult

• Victoria Svanberg, konsult

• Simon Larsson, ungdomsföretagare, Magic Cover UF

• Tobias Wallin, ungdomsföretagare, Magic Cover UF

• Maria Westerberg, konstnär

• Anna Dahlén, silversmed

• Lena Gynnemo, intendent, Mårbacka

• Andreas Johansson, vd, Klässbols linneväveri

• Pia Lind, kulturutvecklare, Hagfors kommun

• Mathias Nilsson, föreståndare, Sverige-Amerikacentret

• Magnus Hildebrand, regionchef, Unionen Värmland

• Rosaflima John

• Bo Halvarsson, ordförande Nordvärmlands FF

• Johan Engberg, verksamhetsansvarig IF Göta Karlstad

Man och kvinna slogs på öppen gata

$
0
0

I måndagskväll blev polisen kallad till en gata i Forshaga där en man och en kvinna bråkade.

Både mannen och kvinnan hade skador då polisen kom till platsen men ingen av dem ville medverka i någon polisutredning.

Det ska dock finnas gott om vittnen till händelsen.

Krock utanför Forshaga

$
0
0

Två bilar har krockat på riksväg 62 utanför Forshaga.

Enligt de första uppgifterna ska kollisionen ha skett vid den övre infarten till Forshaga vid 14.30-tiden, men det är oklart hur många personer som fanns i bilarna och om någon kom till skada.


Solsken över kungabesök

$
0
0

Tusentals värmlänningar samlades i går i Forshaga, Borgvik och slutligen på Stora torget i Karlstad för att möta kungen, som i år suttit på tronen i 40 år.

– Men varför har han ingen krona på huvudet? undrade en besviken pojke i publiken när kungaparets buss anlänt till Forshagaforsen.

Nej, någon kungakrona har inte Sveriges konung, Carl XIV Gustaf, på huvudet. Han bar däremot en lätt, grå kostym när han tillsammans med drottning Silvia igår besökte tre värmländska kommuner. Säpovakter och poliser följde varje steg kungaparet tog på värmländsk mark även före det blev känt att någon eller några riktat ett bombhot mot residenset i Karlstad.

Uppskattningsvis var det flera tusen Forshagabor som kom till forsen för att få en skymt av kungen och drottningen när de kom. Mårten Persson jobbar idag på kommunen och tog hand om en del av avspärrningarna, men han minns när han var åtta år och kungen var ute på sin Eriksgata – och kom till Forshaga.

– Då stod man där med sin flagga och viftade. Det är nog en hel del av oss som var med och vinkade då i olika åldrar som är med här nu. När man var åtta år var det stort! Kanske lite större än idag, säger han och skrattar.

Kungen och drottningens entourage bestod av en hovdam och en hovmarskalk, en adjutant, informationschef och en webbchef. Tillsammans med Värmlands landshövding Kenneth Johansson med frun Viola och länsrådet Björn Sandborgh fick kungen och drottningen möjlighet att se en mård bli flådd, samt titta på hundträning och pröva på att drilla en fisk. Fast spöet satt fast i marken, men andraårseleven Gustav Arnesson på Sportfiskegymnasiet sa att kungen visade gott handlag.

– Han kunde inte gå fullt ut med kavajen på sig förstås. Men han tyckte nog att det var roligt att pröva, det såg så ut i alla fall. Det är inte varje dag man fiskar med kungen, det var kul, säger Gustav Arnesson.

Om Forshaga bjöd på sport, bakelser och ballonger, vankades det kultur i Borgvik. När bussen med sin kungliga last gjorde halt vid Sliperiet blev det först rundvandring – sedan mat i utställningshallen.

– Det blev jättebra. Väldigt trevligt och god mat, konstaterade Sliperiets ägare, Oscar Magnusson, efter besöket.

Och vid Hyttruinen hade åtminstone 1 500 ortsbor samlats för att skåda kungaparet och höra Oscar och Sven-Erik Magnusson och Rigmor Gustafsson sjunga. En av dem var Erica Didriksson, som fått med sina kompisar för att vara på plats två timmar före kungen och drottningen skulle komma.

– Jag har väntat på det här hela sommaren. Jag följer hela kungafamiljen och har läst böckerna om dem, säger hon.

• Hur var det nu när du sett dem då?

– Jag tyckte att det var värt allting. Det var roligt, man måste ju passa på när de är så nära. Det är kul att de kommer till lilla Grums, säger Erica Didriksson.

I Karlstad hade stora delar av centrum spärrats av för biltrafik på grund av bombhotet. Men någon större oro märktes knappast bland Karlstadsborna. Barbro Barkman i Karlstad stod vid bryggan vid Sandgrund och ropade högt till kungaparet när de gick förbi, på väg för att se Lars Lerins museum: ”Tack för allt ni gör för Sverige!”

– Jag tycker att kungahuset gör mycket bra. Det är roligt att ha några att vara stolta över.

Och omkring 3 000 personer hade samlats på Stora torget för att lyssna på underhållningen – och kungens tal. Där han berömde Värmland och värmlänningarna för driftighet och entreprenörskap.

– Drottningen och jag är jätteglada för att vi fått möjlighet att vara här, idag på Värmlands ”nationaldag” – Frödings födelsedag, den här vackra sensommardagen. Ja! Det känns bra! sade kungen och fick stora applåder.

Bildspel: Kungaparet i Värmland

$
0
0

Se hela det kungliga besöket i bilder. VF:s fotografer följde kungaparet från Forshaga, Borgvik, Lerinmuseet och till det slutliga talet på Stora torget i Karlstad. Se bildspelet här.

Foto: Håkan Strandman, Peter Bäcker och Helena Dahlgren

Inbrott hos hemtjänsten

$
0
0

Någon försökte i natt bryta sig in i ett medicinskåp i hemtjänstens lokaler i Deje.

Det var strax före klockan ett i natt som ett inbrott upptäcktes. En ruta in till hemtjänstens lokaler var krossad och brytverktyg satt kvar i ett medicinskåp. Tjuvarna hade inte lyckats att ta sig in i skåpet och troligtvis hade inbrottsförsöket avbrutits då hemtjänstens personal kommit till platsen. Polisen misstänker att tjuvarna skrämdes och tog till flykten när de hörde att personalen var på intågande.

Inbrott hos hemtjänsten

$
0
0

Strax före klockan ett under natten till lördag upptäcktes ett inbrott i hemtjänstens lokaler i Deje.

En ruta var krossad och brytverktyg satt kvar i ett medicinskåp. Tjuvarna hade inte lyckats att ta sig in i skåpet. Polisen misstänker att tjuvarna skrämdes och tog till flykten när de hörde att personalen var på intågande.

Åkeriföretag årets företagare

$
0
0

Gösta Norén Åkeri AB har av Forshaga kommun utsetts till Årets företagare 2013.

Åkeriet som drivs av far och son, Gösta och Urban Norén startades redan 1966. Under åren har företaget erbjudit åkeritjänster av olika slag, allt från taxi till trädfällning. Forshagas kommun motivering till sitt beslut är bland annat att åkeriets företagsledning styrka är att man under alla år anpassat sin verksamhet efter efterfrågan och hängt med i den tekniska utvecklingen vilket visar på ett framgångsrikt entreprenörskap.

Problem med vattnet i Deje

$
0
0

Dejeborna rekommenderas att koka vattnet, eller ännu hellre hämta vatten från två tankbilar, efter problem med ledningarna på torsdagskvällen.

Enligt Lina Wiklundh, informatör på Forshaga kommun, uppstod problemen i samband med en omkoppling vid 17-tiden på eftermiddagen. Många fick därefter problem med missfärgning av vattnet. Två tankbilar ställdes upp, vid Tjusbolsvägen-Karlstadsvägen samt vid Gärdesvägen-Lillgatan. Under natten mot fredagen ska ledningarna spolas rena.

Risättersvattnet behöver inte längre kokas

$
0
0

Nu häver Forshaga kommun rekommendationen att koka vattnet i Risätter.

Det var i torsdags som det upptäcktes att vatten i marken kunde ha trängt in i vattenledningsnätet i Risätter. Därför gick kommunen ut med en rekommendation att folk skulle koka vattnet innan de använde det som livsmedel. Samtidigt togs provet på vattnet för att undersöka om kvaliteten hade försämrats.

I dag lördag kom beskedet att kvaliteten på vattnet är god och de två vattentankar som stått utplacerade tas under dagen bort.


Grov kvinnofridskränkning i Karlstad

$
0
0

I natt skedde tre fall av misshandel. Vid 21.30 greps en 37-årig man efter att ha misshandlat sin sambo med ett vasst föremål. Senare på natten misshandlade en 28-årig man sin tidigare flickvän och hennes nye pojkvän.

Den första händelsen skedde i Karlstad och rubriceras som grov kvinnofridskränkning. Enligt kvinnan så ska den 37-årige mannen ha misshandlat henne under en längre tid. Mannen anhölls efter förhör.

Det andra fallet skedde 01.40 på natten. En 28-årig man begav sig hem till sin före detta flickvän. Där misshandlar han först hennes nya pojkvän med sparkar och slag. Sedan ger han sig på flickvännen. Han hotar och misshandlar henne och försvinner därefter från platsen. När polisen anländer är gärningsmannen borta.

Misshandlades av okända män

$
0
0

Tidigt på söndagsmorgonen ska en 18-åring ha blivit misshandlad av för honom två okända personer.

Misshandeln ska ha skett i centrala Forshaga och mannen ska ha träffats av en handfull knytnävsslag. Dessutom ska mannen ha sparkats i magen.

Kommunal betong går hem bland Forshagas unga

$
0
0

– I dag är det jättelätt att vara politiker i Forshaga kommun! Det är jätteroligt att inviga Värmlands första betonggjutna skejtpark, sa kommunalrådet Angelica Rage (S) vid den ceremoni på fredagseftermiddagen som innebar att en idé som väcktes för ett par år sen nu är verklighet, klar att användas.

Och användes gjorde den på direkten. Först av den leksaks­nalle i naturlig storlek med människa inuti som brukar vara med då kommunen hälsar bebisar välkomna, sen av ett gäng tricksskickliga uppvisningsskejtare, och sen av alla andra som ville. Dock inte Angelica Rage själv, trots att hon uppvaktades med skateboard och hjälm av bolaget som byggt anläggningen.

– Vårdcentralen har stängt för dagen, anförde kommunalrådet som orsak till att avstå för egen del. Däremot förmanade hon brädåkarna att använda hjälm, visa hänsyn mot mindre åkare, och absolut inte mobba någon eller klottra på anläggningen, som kostat tre miljoner att skapa.

Designat själva banan är det i första hand Per Jonsson som gjort.

Han har sådant som yrke och är dessutom styrelsemedlem i Karlstads Skateboardklubb, som har cirka 700 medlemmar – och han tror att en hel del av dem kommer att åka till Forshaga för att skejta på betongbanan.

– Det är det inget tvivel om, genom att det inte finns någon mer i Värmland. Betong ger en bättre känsla, på metallbanor blir det ingen friktion. Och det är ett hållbart material, den här banan kommer att hålla så länge jag lever, försäkrar Per Jonsson.

Han berättar att hans ambition har varit att efterlikna den sorts amerikanska gatumiljöer där sporten föddes, och därför finns det trottoarramper, en brandpost och annat som liknar det som unga skejtare ser i filmer.

– Det är inspirerande för dem, liksom att vi använt glada färger. Ungdomarna från Forshaga är väldigt peppade – de är sjukt nöjda! säger Per Jonsson belåtet.

Hallå där Erina Rhöse...

$
0
0

...Deje, som varit i Kallak utanför Jokkmokk och demonstrerat mot den planerade gruvan där. Hur kom det sig att du hamnade där?

– Jag var uppe i Jokkmokk samband med öppnandet av Sametinget som representant för maorierna på Nya Zeeland, som ju också är en ursprungsfolkning. Jag träffade en sametjej som tog med mig till Kallak och när jag såg hur det såg ut där blev jag bestört. De har sprängt för att kunna ta järnmalm och det är en miljö som aldrig kommer att kunna återställas. I väldigt känsliga områden. Jag reagerade väldigt starkt och stannade hos demonstranterna i två veckor. Jag har träffat fantastiska människor.

• Vad var det som engagerade dig så?

– För mig är jorden som min moder, och det kändes som om de krossar jordens ben där uppe. Sen är det inte bara fiske och renskötsel som är beroende av naturen, tar man bort marken för samerna tappar man bort kulturen också.

• Hur ser du på chanserna att stoppa gruvan?

– Jag tror att vi – svenska folket – måste tänka om. Hela gruvdriften ger ingenting tillbaka. Utländska företag kommer hit och driver sin gruva och sen lägger de ner, medan kommunerna och staten står för infrastruktursatsningar. Jag tror att Sverige har de lägsta gruvavgifterna i världen. Jag tror att det är jätteviktigt att vi ser över lagarna när det gäller det här.

Riksdagssugna sossar visar upp sig

$
0
0

Vilka ska representera Socialdemokraterna i Värmland i riksdagen efter valet om ett år?
Det arbetar just nu en valberedning i partidistriktet med, men på söndag får alla partimedlemmar i chansen vara med och fråga ut ett 20-tal kandidater till att hamna på den kommande riksdagslistan.

– Det har funnits en känsla av att fler måste vara delaktiga i processen, säger partidistriktets chefsombudsman Martin Andersson.

De som har kallats till utfrågningen, eller hearingen som man så svengelskt kallar tillställningen, är utvalda av valberedningen, som enligt Andersson ”skannat av” vilka som har störst stöd i nomineringarna från partiets grundorganisationer. Det är han själv som ska inleda frågandet, sen får varje kandidat chansen att presentera sig med egna ord, och sedan är det fritt för publiken att ställa frågor.

– Vi hoppas att det kommer många, för det har funnits en efterfrågan på något sånt här, säger Martin Andersson, som dock duckar för frågan om socialdemokratiska valberedningars inte direkt succéartade insatser på riksplanet har bidragit till att man nu försöker skapa en något öppnare valprocedur. Det är dock bara partimedlemmar, förutom medierepresentanter, som är välkomna till Forshaga Folkets hus nu på söndag.

Hur stor inverkan på den slutliga valsedeln hearingen kommer att ha är svårt att säga, menar Martin Andersson, men efter den kommer valberedningen att presentera ett förslag som går ut på remiss till partiets lokala organisationer. Efter den manglingen ska den slutliga kandidatlistan fastställas vid distriktets valkonferens den 16 november.

Viewing all 738 articles
Browse latest View live