Just nu pågår Forshagaakademins populära sommarskola som ordnas för sjätte året i rad.
Här lär sig funktionshindrade barn och deras familjer om språkutveckling med hjälp av teckensång, föreläsningar och andra aktiviteter.
I år är 20 barn, de flesta med Downs syndrom, på plats i Forshaga tillsammans med föräldrar, syskon, specialpedagoger och andra personer i barnens närhet. Här får familjerna verktyg och material för att arbeta med barnets språkutveckling utifrån den nivå barnet är på. Till grund ligger Karlstadmodellen som betonar vikten av att kunna kommunicera för att kunna bli en del av samhället.
– Sommarskolan ska ge energi till familjerna och stötta dem i barnens språkutveckling. Språket är grunden till allt, utan det isoleras man. Och de fördomar om funktionshindrade som fortfarande finns, att funktionshindrade behöver tas om hand, håller barnens utveckling tillbaka. Vi vill ge barnen och familjerna egen kraft att kunna påverka sin situation, säger Per Johansson, samordnare för sommarskolan på Forshagaakademin.
Medan barnen tränar teckensång och rider ponny kan de vuxna ta del av olika föreläsningar och workshops. Där får de möjlighet att diskutera bland annat skolfrågor och teckenspråksutveckling med andra som befinner sig i liknande situationer.
– När vår dotter Victoria skulle börja skolan i en ”vanlig” klass insåg vi att det skulle behövas mer än traditionell inlärningsteknik för henne. Här kan vi utbyta tips, skapa ett nätverk och få verktyg för att jobba med språket. Hon hade kommunicerat och pratat i klart mindre omfattning och troligen senare utan den hjälp vi fått härifrån, säger Martina Ränk, mamma till åttaåriga Victoria och här för tredje året i rad.
– Nu har hennes lärare börjat använda tecken till hela klassen i matematiken och på skolavslutningen sjöng hela klassen en teckensång, tillägger Stefan Ränk, Victorias pappa.
Också många syskon följer med till sommarskolan flera år i rad.
– Min syster kan och vågar prata mycket mer, och orden kommer oftare ut på rätt plats. Hon är tolv så nu är utmaningen att klara skolämnena. Det gäller att ha bra framförhållning och här får man idéer till vilka till exempel spel eller böcker som kan hjälpa, säger Karl Andersson, som är här med sin tolvåriga lillasyster Malin.