Vid Ådran i Deje, där vatten från älven möter sjövatten, finns det gott om sly och tillsammans utgör de beståndsdelarna en riktigt hemtrevlig bomiljö för mygglarverna. I slutet av förra veckan hittade Britt-Marie Olsson 13 342 myggor i fällan vid Ådran. Ett tecken på att mångdubbelt fler flyger runt och plågar människor och djur i Deje. Främst är det områdena Risätter och Vargåna som är utsatta för översvämningsmyggen, vars främsta kännetecken är att de sticker direkt, utan förvarning, och snabbt blir oerhört många.

Nu är det tomt på mygglarver i Ådran, där de brukar bo före kläckning. Myggorna flyger redan och då hjälper inte bekämpningsmedlet som Forshaga fått tillstånd att använda. Det måste användas före larverna kläckts och blivit färdiga myggor, men hittills har inte larverna varit tillräckligt många för att kommunen ska få sätta in bekämpningen.

Men om larverna blir fler blir det också bekämpning. Kommunen sprider ut bekämpningsmedlet i form av pellets i vattendragen. Sedan är det bara att vänta tills mygglarverna ätit sig mätta.

– De äter den här pelletsen när de är i de första stadierna för att de ska äta upp sig ordentligt. Pelletsen reagerar sedan i magsäcken och de får magsår kan man säga. Då förblöder de, förklarar Britt-Marie Olsson.

Så blir det en torr sommar så blir också myggorna betydligt lättare att uthärda. Men så fort det regnar ordentligt och det blir översvämningar, då kommer också översvämningsmyggorna.

Myggäggen kan överleva så länge som fyra till tio år i väntan på en gynnsam miljö att kläckas i. Så när myggorna väl har kommit är de svåra att få bort.

– Men över 95 procent av mygglarverna försvinner när vi kan bekämpa dem. Så det kommer helt klart att bli mycket bättre. Fast vi kommer inte att få bort alla. Det kommer alltid att vara mycket mygg i Deje. Det ser man i gamla texter där där människor skriver om sina myggproblem. Men 2009 kom översvämningsmyggen och det blev så mycket värre än tidigare, säger Britt-Marie Olsson.