Det var glest i Kulturhuset när kommunen bjöd till informationsträff angående sommarens myggbekämpning.
– Snopet, men jag tolkar det som att de litar på oss, säger kommunalrådet Angelica Rage (S).
Ja, det var inte direkt rusning till den allmänna informationsträffen som anordnades på onsdagskvällen.
Blott en handfull Dejebor kom till Kulturhuset för att lyssna på bland andra de inbjudna forskarna Martina Schäfer och Jan Lundström från Uppsala universitet som förklarade hur själva myggbekämpningen kommer gå till.
– Det är så klart snopet att det inte kom fler, många har ju varit så engagerade i det här. Men samtidigt väljer jag att tolka det som att de litar på oss, att de tror att vi kommer att få ordning på det här. Många har ju hjälpt till med myggräkning under åren också, säger Angelica Rage.
Martina Schäfer från Uppsala universitet berättade om själva bekämpningsmedlet BTI och berättade att i princip samtliga nuvarande myggbekämpningsorganisationer i världen använder sig av medlet.
– Det är en bakterie som inte är giftig i sig utan det är först när bakterien i medlet kommer i kontakt med det basiska i myggan som det blir ett toxin. Man kan uttrycka det som att myggan får blödande magsår och dör. Det påverkar inte däggdjuren, fåglarna eller fiskarna, säger hon.
Bekämpningen i sig får påbörjas tidigast den första juni, och det är inte på alla håll som man får helikopter till hjälp.
– I de här Natura2000-områden, som det här området är, finns det ett antal utrotningshotade arter och det är en av orsakerna till att vi tidigare fått nej på vår ansökan om bekämpning. Det är därför också begränsat till hur vi får sprida medlet, säger Urban Ledin, kommunens miljö- och byggchef.
Nu hoppas man också att kommunen i framtiden kommer kunna slippa att ta kostnaden själv. I år har man budgeterat en dryg miljon för hela myggbekämpningsprojektet, som innefattar allt från forskningsfällor och slyröjning till själva bekämpandet.
– Det är inte hållbart ur kommunekonomisk synpunkt. Vi försöker få till det så att länsstyrelsen kan få uppdraget att driva frågan av staten. Forshaga kommun kan inte ensam driva det här, säger Maria Norell, ordförande i miljö- och byggnämnden.
– Det blir väldigt ekonomiskt tungt. Om vi fortsätter fler år så måste staten gå in. Det är svårt men det är jättespännande att vi snart är igång i år i alla fall, säger Angelica Rage.