I går vittjades myggfällorna, sex stycken, i områdena runt Deje, för första gången i år. Britt-Marie Olsson, projektanställd ekolog i Forshaga kommun och ansvarig för myggprojektet, konstaterade att än så länge har myggen inte riktigt vaknat.
– Det har nog varit för kallt så myggen har inte kläckts ännu. Men för oss är det jätteviktig information så vi kan kartlägga när det är dags att bekämpa larverna med helikopterbesprutning, säger Britt-Marie Olsson.
Varannan vecka med start i tisdags, kommer de sex myggfällorna att hängas upp ute i markerna. Sedan vittjas de under hela sommaren fram till andra veckan i september. Britt-Marie räknar fångsten och myggen kommer under hösten att sändas till SLU för artbestämning.
Den 2 maj började Britt-Marie Olsson sin sexmånadersanställning för att hålla i myggprojektet som förhoppningsvis ska minska antalet översvämningsmygg i trakterna runt Deje.
Det var i april som regeringen gav tillståndet till att Forshaga kommun kunde bekämpa översvämningsmyggen med VectoBac G i Natura 2000-området med helikopter under tiden 1 juni till 31 augusti. Tillståndet att använda VectoBac G gäller för de områden där inventeringen av myggen uppgått till över 5 000 mygg per fälla och fångstnatt.
– För att kunna ta hit helikoptern måste vi nu ha en väldigt noggrann kontroll på när mygglarverna börjar kläckas. Det är först då vi kan börja besprutningen. När jag ser att larvernas kläckning påbörjas så har vi 72 timmar på oss att få hit all utrustning som behövs, till exempel helikoptern. Sen ska teamet från Nedre Dalälven med Jan Lundström i spetsen komma hit, berättar Britt-Marie Olsson.
Britt-Marie förklarar att det mest optimala läget för bekämpning är när mygglarverna har nått stadierna ett och två av de fyra stadierna i sin väg till att utvecklas till flygande stickmygg.
– Därför kommer jag att dagligen att arbeta ute på fältet för att ha en noga koll på hur vilket stadium mygglarverna befinner sig i. Nu behövs det en torr period för att de ska kläckas, berättar Britt-Marie Olsson.
Skogsmyggen kläcks bara en gång per år. Översvämningsmyggen kan däremot ha tre till fyra kläckningar på en säsong.
– Även om kommunen nu har tillstånd att bekämpa myggen med VectoBac G så kommer inte myggen att försvinna helt och hållet, det ska man vara medveten om. Kommunen gör även andra förebyggande åtgärder som att sätta upp fler fågelholkar, olika sorter av beten och hålla undan sly, berättar Britt-Marie Olsson.
Den 29 maj håller kommunen i ett informationsmöte för allmänheten om myggprojektet.