Under året har Migrationsverket lagt ned ett stort antal tillfälliga boenden. Senast i raden att få besked var Sätterstrand på Hammarö, vilket orsakat protester bland de boende som på kort tid rotat sig.
Nu är det alltså dags för nästa etapp: samtliga anläggningar som kom till genom direktupphandling 12. Information har gått ut såväl till leverantörerna som de asylsökande själva samt länsstyrelsen, kommuner och berörda hjälporganisationer.
Exakt vart de asylsökande kommer att hamna är dock inte klart.
Ulf Henriksson, enhetschef på Migrationsverket Karlstad:
– Vår ambition är att så många som möjligt ska få ett eget boende, vi söker hela tiden lägenheter både bland de kommunala bostadsbolagen och bland privata hyresvärdar. Hittills har vi kontrakt på runt 400 lägenheter i länet. Dessvärre råder bostadsbrist på de flesta håll, så det är inte helt enkelt.
Nästa steg i prioritetsordningen är att hitta platser på någon av Migrationsverkets egna anläggningar. I Värmland är det tre: Hotell Selma i Sunne, vid A9 Prästerud i Kristinehamn samt en mindre i Bäckhammar.
Det kan också bli en flytt till en anläggning utanför länet, eller till en annan tillfällig anläggning.
– Men vår absoluta ambition är att försöka se till att de asylsökande inte ska behöva fortsätta flytta runt, det gör det svårare för dem att komma in i samhället och starta sina nya liv, säger Henriksson.
Han fortsätter:
– Det är självklart också en möjlighet att de asylsökande hittar egna lösningar, till exempel boende hos släktingar eller vänner.
• Har ni haft problem med hyresvärdar som inte vill hyra ut till den här målgruppen?
– Det kan jag inte säga. Det är ju Migrationsverket som tecknar kontrakten och garanterar att hyran betalas. Vi följer också upp med besök, och där vi hyrt har det fungerat bra.
Det totala antalet asylboenden i länet minskar i och med detta från 29 till 22, men den siffran kommer att kapas ytterligare. Enligt Migrationsverkets tidsplan kommer det att hända saker under våren 2017.
– Mellan februari och maj planeras avveckling av de boenden som kom till vid direktupphandling 7 och 9. Det är ganska många i Värmland, säger Ulf Henriksson.
–––––
FAKTA
Dessa anläggningar berörs:
• Wåxnäs Hotell, Karlstad: 141 personer
• Hotell Svedjegården, Nybble Kristinehamn: 140 personer
• Hotell Royal, Säffle: 106 personer
• Nordvärmlands Asylboende, Höljes Torsby: 66 personer
• Vitsands Stugby, Torsby: 56 personer
• Forshaga Hotell: 31 personer