– Forshaga kommun har tidigare sagt att nu ska man börja om och göra rätt, när det gäller översvämningsmyggen. Mötet vi hade i dag (läs onsdag) var ett väldigt bra möte, men nu är det upp till kommunen att ta kontakt med forskarna Jan Lundström och Martina Schäfer för att få ta del av deras kunskap. Vi har även ställt som ett krav att kommunen ska gå ut offentligt och erkänna att deras bekämpning av översvämningsmyggen varit misslyckad, säger Mikaela Mathiasson, Föreningen myggbekämpning Värmland.

Vid mötet om översvämningsmyggen deltog förutom Myggföreningen nationellt, Lars Furuholm, länsstyrelsen och politiker och tjänstemän vid Forshaga kommun.

– Översvämningsmyggen sprider sig på allt fler platser i Sverige och det är viktigt att få igång en bekämpning så fort som möjligt för att myggen inte ska föröka sig för mycket. För du blir aldrig riktig av med dem även om det sker en bekämpning med VectoBac. Men det kan jag säga säkert att 2017 kommer det inte att bli någon bekämpning i Deje. Det är viktigt att få invånarna att förstå läget och att det inte är länsstyrelsen som äger frågan utan det är kommunen, säger Ingrid Bergman, ordförande för Föreningen myggbekämpning nationellt.

Mikaela Mathiasson berättar att Lars Furuholm var positiv till en skyndsam bekämpning av myggen i Deje då det finns allt fler indikationer på att översvämningsmyggen nu är på väg att etablera sig i Karlstad.

– Det viktigaste nu är att vi får en bra dialog med kommunen. Vi är väldigt kritiska till hur myggmiljonen använts. För enligt de kvitton och handlingar vi tagit del av så handlar kostnaderna, våra skattepengar, inte om myggbekämpning. Det är många kostnadspunkter som kan ifrågasättas. Vi anser att myggbekämpning har man inte bedrivit för de pengarna utan det handlar om naturvård och andra saker, säger Mikaela Mathiasson.

Per Lawén, kommunstyrelsens ordförande erkänner att myggmiljonen kanske inte har använts helt rätt till det som den var ämnat för.

– Naturvård är en sak och bekämpning en annan, de ska inte ingå på samma konto utan ha separata konton och så kommer det att vara nu. Nu ska våra tjänstemän ta fram en strategi över hur vi ska arbeta med översvämningsmyggen. Myggen flyger inte bort och vi kommer att ha ett långsiktigt arbete med hur vi ska bekämpa dem. Nu tar vi i första hand kontakt med Nedre Dalälvens utvecklings AB, sen måste vi knyta till oss expertis för att göra rätt i den här frågan, säger Per Lawén.