Slukhål har tagit makten över en gräsmatta på dagiset Stacken. Helt plötsligt kan marken försvinna under fötterna och bilda hål, ibland midjedjupa sådana. Trots att hållen fylls upp så fortsätter de att komma tillbaka. Nu har skyddsombudet spärrat av en stor del av gräsmattan.
Till synes mystiska hål, eller så kallade slukhål, uppkommer kring dagiset Stacken och barnen får endast leka på de asfalterade ytorna. Oroliga föräldrar har hört av sig till tidningen och undrar om de bör vara oroliga för barnens säkerhet. I fredags upptäcktes ytterligare ett nytt hål på gården utanför dagiset och då valde skyddsombudet att spärra av en stor del av gräsmattan.
Lars Kennerstad är förskolechef i Forshaga och enligt honom handlar det oftast om små, små hål som går att peta ner en tåspets i, ibland en fot. Men vid ett tidigare tillfälle uppkom ett betydligt större hål.
– Det var före min tid här så jag har bara fått det berättat för mig, men jag kan tänka mig att om ett barn skulle hoppa ner där så skulle det sjunka ner till midjan.
Anledningen till att man valt att spärra av området är inte för att det nya hålet som har uppkommit är ett stort eller djupt hål, menar Lars Kennerstad, utan bara en försiktighetsåtgärd.
– Vi vill vara säkra på att barnen inte är där och leker i avvaktan på åtgärd.
Enligt kommunens avdelningschef för fastighet, Kent Nilsson, beror hålen antagligen på att dagiset är uppbyggt på sprängsten och att vatten rinner mellan. På senare tid har uppkommit fler och fler hål, men att de är små till storleken, menar han.
– Så fort det uppkommer ett hål så fyller vi upp med jord, för det ska ju inte vara öppna hål, säger han.
Men trots att hålen fylls och täcks så fortsätter det att komma nya. Det har pågått i några år och problemet är som störst på våren. Nu vill man göra en ordentlig utredning och få till en hållbar åtgärd.
– Även om det inte har skett några incidenter så vill vi ju vara säkra. När det fortsätter att hända så blir man ju lite orolig, säger Lars Kennerstad.
Enligt Kent Nilsson kommer man att försöka få till en mer varaktig lösning bland annat genom att ta bort den befintliga jorden och vattenbryta för att sedan fylla på med ny jord.
– Vi måste göra någonting men jag kan så klart inte garantera någonting, säger han.
Lars Kennerstad är övertygad om att problemet snart kommer att få en lösning och att barnen snart ska kunna använda hela området att leka på igen.
Ärendet ska nu tas upp i kommunstyrelsens arbetsutskott för att försöka få loss pengar till att åtgärda marken och förhindra nya hål.
Beslut kommer att tas i kommunfullmäktige 27 augusti.