Den mångåriga tvistefrågan om hur stickmyggsplågan för de boende, speciellt i Deje ska bekämpas, går nu in i en ny fas och på den rätta vägen, menar bland annat Föreningen för myggbekämpning i Värmland. Moderaterna och Socialdemokraterna går tillsammans med en gemensam lösning på hur en långsiktig myggkämpning i Forshaga ska gå till.
– Nu lägger vi ned stridsyxan mellan partierna och arbetar tillsammans med hur vi ska komma fram till en lösning för hur översvämningsmyggen ska bekämpas. Vi tänker nytt och har tagit en första kontakt med Nedre Dalälvens Utvecklingsbolag för att ha ett samarbete med dem. De har den kunskap om bekämpning av stickmyggorna som vi inte har i vår kommun, Men i år finns ingen möjlighet för dem att ta sig an myggen i vår kommun, men de har alldeles för få anställda med den sakkunskapen och de arbetar med myggproblemen i Nedre Dalälven. Därför kan vi säga att det inte kommer att bli någon bekämpning med VectoBac med helikopter under de närmaste åren, säger Benny Pedersén, (S) kommunalråd i Forshaga kommun.
I år övertog kommunstyrelsen hanteringen av myggbekämpningen från miljö- och byggnämnden för att söka en samarbetspartners externt. Samarbetet med Nedre Dalälvens Utvecklingsbolag, NEDAB, ska bygga på gemsamma upphandlingar av helikopter och bekämpningsmedel samt personella resurser.
– Vi är också överens om att staten måste ta sitt ansvar för att bekämpa stickmyggen. Forshaga kommun är alldeles för liten för att både ha råd och ha den sakkunskap som behövs i den har frågan. Vi kommer att jobba för en nationell samordning. Jag är väldigt glad över att vi nu har kommit överens med socialdemokraterna, att vara oeniga i den här frågan leder inget vart, säger Tomas Nilsson, (M) kommunstyrelsens andra vice ordförande.
Benny Pedersén och Tomas Nilsson menar att nu avpolitiserar man myggfrågan helt och hållet och börjar på rätt väg för att göra livet på sommaren drägligare för de som bor i Deje.
Samtalen mellan de båda partierna började i höstas och då togs även en kontakt med Mikaela Mathiasson som är ordförande i föreningen för myggbekämpning i Värmland.
– Vi är på rätt väg nu när vi har fått ett samarbete med politikerna i kommunen. Vi från föreningen står helt och hållet bakom kommunens beslut, för det är enda lösningen för att bekämpa stickmyggen. Nu börjar vi om och gör rätt tillsammans. Det kan dröja många år, innan vi kan få en bekämpning med helikopter och VectoBac. Det är många saker som måste görs innan det kan bli aktuellt. Kommunen ska inte kasta bort pengar innan allt är kartlagt, säger Mikaela Mathiasson.