Med sin ettrighet och sina blodsugande sticksnablar har de hållit Dejeborna fångna i sina hem. Översvämningsmyggen som har Pannkakan som hemvist har fått en närmast mytisk klang under de senaste årens somrar.

– Och det är väldigt speciella mygg också. De är små, de sätter sig med snabeln först utan att tassa runt och de är dagaktiva. Det är riktiga supermygg, säger Maria Norell, ordförande i miljö- och byggnämnden i Forshaga kommun.

Nu, efter att regeringen sagt ja till bekämpning, är förhoppningen i alla fall att dessa supermyggor ska få en lite tuffare tillvaro. Kommunen har köpt in 200 ton av medlet VectoBac G, vilket är en särskild bakterie som angriper mygglarverna, och som är dokumenterat effektiv i myggbekämpningssammanhang.

– Den har använts i Tyskland sedan 1978, i Sverige har det använts i tio år vid Södra Dalälven, och det fungerar bra. 95 procent av stickmyggens larver dör, säger Urban Ledin, miljö- och byggchef i Forshaga.

Effektiviteten är det alltså inget fel på, men det krävs också precision. Medlet verkar nämligen bara under 24 timmar innan det upplöses och det måste spridas vid exakt rätt tillfälle, under en tidsperiod av 72 timmar, då larverna kan angripas och dödas av medlet.

– Därför måste vi göra dagliga kontroller av mängden mygglarver i vattnet så att vi vet när det är läge att ta till den här metoden, säger Urban Ledin, som kan berätta att kommunen från och med den 2 maj kommer att anställa en egen biolog i sommar enkom för att hålla koll på myggen.

När, hur och var det kommer att spridas bekämpningsmedel återstår dock att se. Först den 25 april får man konkreta riktlinjer från Naturvårdsverket och från den 1 juni har man tillåtelse att börja bekämpa.

– Sedan beror det på var vi får sprida det här om det blir med helikopter eller för hand. Det är ganska svårtillgängliga områden och då kan en helikopter bli nödvändig, säger Urban Ledin.

Sedan hänger det också på vattenståndet om det ens blir aktuellt med någon bekämpning i år.

– Blir det en torr sommar behöver vi kanske inte göra någonting, konstaterar Maria Norell.

Klart är i alla fall att Forshaga nu har ett vapen till att ta till mot de hemska myggen. Och förhoppningen är att man i framtiden även ska få draghjälp i kampen.

– Det behövs någon som kan ta ett helhetsansvar och driva den här frågan. Det ansvaret skulle länsstyrelsen kunna ta, säger Angelica Rage, som nu väntar på att Miljödepartementet ska ge i uppdrag åt länsstyrelsen att bli samordnare för myggfrågan utmed Klarälven.