Under flera år har invånarna i södra Deje plågats av mygg. Redan förra året försökte Forshaga kommun få tillstånd att bekämpa stickmyggen men fick nej.

Men i går beslutade regeringen att ge grönt ljus till myggbekämpning.

– Det känns väldigt bra. Det innebär inte att myggen kommer att vara utrotade för tid och evighet men det ger oss erfarenhet och ett andrum den här sommaren för alla som drabbats av myggen, säger kommunalråd Angelica Rage(S).

Men det finns begränsningar i tillståndet. Besprutning får bara ske i områden där man mätt upp minst 5 000 mygg per fälla och fångstnatt någon gång under den senaste tioårsperioden.

– Det är de områden som ligger närmast Pannkakan och ner mot älven och där problemen varit som störst, säger Urban Ledin, miljö- och byggchef i Forshaga kommun.

Kampen mot myggen får starta först den 1 juni så att det vitryggiga hackspetten inte störs.

– Det är alldeles utmärkt för det är mellan mitten av juni och början av juli som det är aktuellt att bespruta.

• Kommer det att hjälpa?

– Erfarenheten från nedre Dalälven är att det hjälper mycket men vi kommer att göra en uppföljning och räkna mygg före, under och efter besprutningen.

Klart är att det blir dyrt. En miljon kronor har kommunen reserverat för insatsen.

– Det är väldigt komplicerat och vi måste ha en helikopter som står standby för man har mycket kort tid på sig när det väl är dags, säger Angelica Rage.

Regeringsbeslutet gäller bara för ett år. På sikt krävs mer genomgripande åtgärder för att få bukt med stickmyggen.

– Vi vill att länsstyrelsen tar det övergripande ansvaret för det här är ett problem i hela Klarälvdalen. Det räcker inte att vi som en liten kommun försöker utrota myggen på egen hand.