Sedan 15 år tillbaka anordnas familjefesten Seklingnatta på Västbynäset med traditionsenligt notfiske med anor från 1600-talet. Under lördagen trotsade hundratalet besökare mörkret och tittade på medan det drogs upp siklöja ur sjön Visten.
– Vi vill bevara kulturtraditionen. Charmen är ren stönighet. Det vore kul om yngre blev intresserade och tar över, men det verkar svårt. Vi har inte internet här. Och det är ju blött och man notfiskar på kvällstid när fisken leker. Folk vill se på serier, säger Lars Emilsson, ordförande i Vistens notdragarförening.
Några ynglingar finns trots allt på plats. En av dem är Alexander Nilsson som hjälper till med att veva in noten.
– Jag kommer nog fortsätta med det här. Det är kul med gemenskapen. Och det är gôtt med seckling. Det smakar fisk, säger han.
Noten funkar som en stor påse som sitter mellan två långa fångstarmar. Fisken simmar in i påsen och vevas in. I strandkanten står Ulf Nilsson och ser ut att rensa ett avlopp med sugpropp.
– Jag plumsar med en plums. Då får man fisken att gå tillbaka in i säcken, annars sticker de under kanten när den närmar sig land, berättar han.
Årets fångst är blygsam. Kanske för att vattnet är några grader varmare än normalt under mitten av november. Men nu för tiden är det inte lika många som vill köpa det sprattlande silvret, förklarar Lars Emilsson.
– Den generation som ville ha färsk siklöja på hösten är borta. Nu är det mest trollingfiskare som vill ha till bete. Behöver vi inte fisken kan vi släppa tillbaka den, det är bara att öppna påsen.
Några ivriga fiskköpare står ändå och väntar tålmodigt medan Helge Nylén räknar de hundratals decimeterlånga fiskar som dras upp.
– Man ska äta alvedsrökt seckling med håvelimpa och mörkt lättöl. Det är en kulinarisk upplevelse, tipsar besökaren Jan Holm.