– Älvkanten vid området är instabil, läget är under kontroll, men arbetet med att stabilisera älvkanten måste snarast påbörjas. Vi hoppas nu på att mark- och miljödomstolen tillåter att kommunen kan göra det erosionsskydd som behövs, säger Hans Lindquist, geolog.
Efter raset i våras fick Hans Lindquist i uppdrag att undersöka området och den rapporten ligger nu till grund för Forshaga kommuns ansökan till mark- och miljödomstolen. Undersökningen visar att det är en väldigt låg säkerhet mot skred och beräkningar visar att slänten är instabil cirka 22 meter från släntkrönet på en sträcka mellan 150-200 meter vid Skivedsbron.
– Det som måste göras vid Skivedssidan är att fylla älven med stenmassor som förhindrar att jorden ovanför älven trycker på. Som det är nu är det mycket lös lera och ett högt vattentryck, grundvattnet läcker även ut i de nedre delarna av slänten vilket inte är bra, säger Hans Lindquist.
I området nedanför villorna närmast kanten ligger en stor vattenledning och inträffar ett ras som gör att vattenledningen slits av kan ett skred orsaka stora skador på de tre villor som ligger närmast i området.
– Går vattenledningen av vid ett ras så höjs säkerhetsfaktor om vad som skulle skadas vid ett eventuellt skred. Nu går den gränsen vid villornas tomtgränser men vid ett större skred så kommer de villor som ligger närmast området också att drabbas, säger Hans Lindquist.
I undersökningsmaterialet går det att läsa att kraftiga vattenövertryck råder i både undre delarna av deltasedimenten i förhållande till Klarälven på mellan 3,3 meter och 3,8 meter och i underdelen av leran mellan 4,5 meter och 5,0 meter vilket innebär ett högt tryck på kanten. Hans Lindquist säger att det är ett oroväckande högt tryck och att dessutom att grundvattnet läcker ut i de nedre delarna av slänten är oroväckande.
Morgan Häggbom är teknisk chef i Forshaga kommun säger även han att läget är under kontroll och han känner sig lugn att inget kommer att hända.
– Jag har idag pratat med MSB om ett bidrag till åtgärderna, de kommer nu att göra ytterligare undersökningar för att kontrollera vilka åtgärder som behöver göras som de kan ge bidrag till. Enligt de beräkningar som har gjorts, kommer det att kosta runt två miljoner kronor att säkra området från skred och MSB betalar 60 procent av den totala kostnaden, säger Morgan Häggbom.
Får Forshaga kommun ett tillstånd att åtgärda skredrisken av mark- och miljödomstolen, räknar Morgan Häggbom med att arbetena kan komma igång under våren.
• Är det inte någon risk att det kan bli fler skred om det kommer att regna mycket under hösten?
– Om det blir mycket regn så påverkar det inte rasrisken, det är snarare bättre att älven har ett högt vattenstånd för det hjälper till att hålla mot kanten. Risken är större när det är lågt vatten i älven, säger Morgan Häggbom.